Samtliga personer är nu nedhissade från den övre stolsliften i Riksgränsen. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Liften i Riksgränsen stod stilla i timmar: ”Vi frös rejält”

Uppdaterad
Publicerad
Övre stolsliften i Riksgränsen stannade vid 15-tiden – och förblev så i flera timmar. Runt 40 skidåkare fick slutligen hissas ner från liften med hjälp av fjällräddare.
– Vi frös rejält, säger en av personerna som blev sittande.

Liften stannade runt 15.00 på tisdagen. Enligt polisens uppgifter var det omkring 40 personer i liften vid den tidpunkten.

– När vi hade stått stilla i 10-15 minuter började man ju undra, berättar en av personerna som satt fast i liften det nollgradiga vädret.

”Tack och lov för vindstilla väder”

Inte långt därefter ska dock personal från skidanläggningen kommit farandes på skotrar och informerat personerna i liften att stoppet berodde på ett strömavbrott. Om man inte fick igång strömmen igen så skulle man påbörja evakuering.

– Sen gick det en och en halv timme till.  Vi frös rejält och hann bli ganska nedkylda. Tack och lov för ett förhållandevis fint vindstilla väder, säger personen på plats.

– Ett par stolsliftar bort satt en pappa med sin lilla son. Dem tyckte jag synd om, men sonen tycktes ändå hantera situationen bra, fortsätter hen.

Skidåkarna som fastnat i liften fick så småningom, runt klockan 17, hissas ner ur stolsliftarna med hjälp av fjällräddare. 17.30 var evakueringen klar.

– Vi har haft fjällräddare på plats som hjälpt skidanläggningen att hissa ner personer från liften, säger Liv Fahlén, polisens presstalesperson i region Nord.

Oklart informationsläge

När SVT var i kontakt med personal vid Riksgränsens reception vid 18-tiden fanns ingen information från deras sida om händelsen. Istället hänvisades man till marknadschefen – som dessvärre befann sig i en knivig sits.

– Jag har kört fast med skotern, jag har ingen information i nuläget, sa Per Jonsson, marknadschef på Lapland Resort till SVT.

Vittnet på plats tyckte att fjällräddarnas insats var imponerande och skickligt utförd, och kände sig inte rädd när hen satt fast ett tiotal meter ovanför marken.

– Men jag känner mig osäker på om jag kommer sätta mig i liften igen, säger hen till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer