Misstänkt mord i Kalix – 25-årig kvinna hittad död.

Ströp ex-flickvän – man i Kalix döms till 16 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 29-årig man döms för att ha strypmördat sin ex-flickvän i Kalix den 24 april i år, till 16 års fängelse.

I utredningsmaterialet framgår det att det var en granne till kvinnan som ringde polisen klockan 16:24 den 24 april i år. Detta efter att han hört mer skrik och bråk än vanligt från kvinnans lägenheten. Det ha kastats möbler och skakat i elementen även hos grannen som anmälde händelsen.

På grund av att polisen i Kalix var ute på andra jobb, blev en patrull från Luleå kallade till bråket och kvinnans lägenhet. Efter drygt en timme anländer patrullen till platsen där de anträffade kvinnan livlös i badrummet, liggandes på rygg och bunden med hundkoppel om händerna.

Återupplivningsförsök

Även mannen som är kvinnans ex-pojkvän befann sig i lägenheten. Enligt honom själv hade han anlänt till kvinnans lägenhet cirka 30 minuter innan polisen kom till platsen. Då ska han ha hittat henne bunden på vardagsrumsgolvet och därefter dragit henne till badrummet och utfört återupplivningsförsök tills polisen anlände. 

Trots att patrullen som anlände till platsen insåg direkt att kvinnan var död, utförde de återupplivningsförsök tillsammans med den misstänkte tills dess att ambulanspersonal anlände och fortsatte ytterligare i 20 minuter – men kvinnans liv gick inte att rädda. 

Psykisk misshandel

Enligt anmälaren ska det ha varit tyst i cirka 20 minuter innan polisen kom. Både polis och sjukvårdspersonal ska ha noterat skador på halsen, ena ögonlocket och den ena armen. Det uppstod misstankar om att kvinnan blivit bragd om livet och ex-pojkvännen greps på plats.

Enligt anhöriga ska den 30-åriga mannen och den 25-åriga kvinnan haft ett av och på förhållande där han ska misshandlat kvinnan psykiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.