Foto: TT

Studenter har mycket lättare att hitta bostad i Luleå

Publicerad

Rekordmånga studenter kommer att börja på Luleå tekniska universitet (LTU) i höst. Men trots det är det mycket enklare att hitta en bostad i år jämfört med tidigare, enligt Luleås studentkår.

SVT Nyheter Norrbotten har flera gånger rapporterat om hur studenter haft svårt att hitta bostad i Luleå. Och LTU har även blivit rödmarkerade av Sveriges förenade studentkårer (SFS) när det kommer till städer som kan erbjuda studenter bostäder snabbt.

Studenter fick inga bostäder – hoppade av

Men bostadssituationen har förändrats och Luleås studentkår har till exempel inte ens frågan som huvudfråga längre, utan psykisk ohälsa.

– Det är mycket enklare än tidigare. 2014 uppgav studenter att den största anledningen till varför de slutade sin utbildning var att de inte hittade en bostad, säger Axel Lindgren, ordförande i Luleås studentkår.

Kan få vänta i månader

Anledningen till detta är att det har byggts hundratals nya bostäder nära och på campusområdet i Luleå. Vilket gör att det är lättare att få en bostad direkt eller inom några månader. Tidigare kunde studenter få vänta upp till ett år.

– Och det är ju fler som öppnar upp för ett temporärt boende, som att vara inneboende hos någon, om man vet att man får boende efter några månader.

Uppmaningen: Ställ er i kö direkt

Axel Lindgren, ordförande i Luleås studentkår, påpekar dock att det fortfarande finns förbättringspotential och att målet ska vara bostadsgaranti som Piteå har.

– Vi rekommenderar alla att ställa sig i kö när man söker. Gör man det är chansen relativt god att få en lägenhet. Vissa har en bild av att det finns gott om bostäder i Luleå eftersom att det ligger norrut och inte bor så många här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer