Stulen motorcykel – upprinnelsen till misstänkt människorov i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

En stulen crossmotorcykel är upprinnelsen till en händelse som slutade med att fyra personer åtalades för människorov i Gällivare. I dag inleds rättegången i tingsrätten.

Det var en lördagkväll i september som händelsen utspelade sig i trakterna kring Gällivare-Malmberget. En man i 40-årsåldern hade blivit bestulen på sin crossmotorcykel och bedrev på egen hand spaningar och efterforskningar kring stölden.

Han fattade misstankar kring en person och begav sig dit för att möjligen pressa fram ett erkännande. Då hade ytterligare fyra personer anslutit till adressen.

Slog och sparkade ut tänder

Ägaren till crossmotorcykeln är nu en av fyra misstänkta för grov misshandel. En hammare ska ha varit ett av tillhyggens som användes. Han ska dock inte ha varit med när fyra personer band personen som de misstänkte för mc-stöld och lastade honom på ett flak till en pickup.

Färden gick till ett skogsparti där misshandeln enligt åtalet ska ha fortsatt. Han ska bland annat ha fått ett ögonbryn spräckt och tänder utslagna efter slag och sparkar.

Brottsoffret: ”Fan nu dör jag”

Enligt polisförhöret trodde han att de skulle slå ihjäl honom.

– Det var när jag kom ut i skogen, fan nu dör jag här, har mannen sagt.

När inte heller misshandeln i skogen fick mannen att erkänna skjutsade de hem honom. Dagen efter tvingades de inse att han hade haft rätt hela tiden. Polisen hade hittat motorcykeln på en helt annan adress.

SVT följer rättegången

Nu ska alltså hela historien få sitt rättsliga efterspel. Alla misstänkta nekar till brott. Två av de åtalade har vidgått själva händelseförloppet kring bortförandet av mannen men förnekar att de har daltagit i misshandeln.

SVT rapporterar från rättegången under tisdagen – i klippet hör du reporter Hans Sternlund som är på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.