Sammanträdet inleddes under tisdag förmiddag Visa alla (2)
Visa alla (2)

Största konkursen i modern tid

Uppdaterad
Publicerad

Northlandkonkursen är den största i Sverige i modern tid, större än Saabkonkursen. Det sade konkursförvaltaren Hans Andersson i samband med dagens edgångsssammanträde i Luleå tingsrätt.

I dag intygade ett antal personer under ed att konkursbouppteckningens tillgångar, skulder och räkenskapsmaterial är korrekta.

Det handlar om skulder på 14 miljarder kronor och tillgångar på 1,8 miljarder kronor. Men nästan inga av fordringsägarna kan räkna med utdelning.

De som har förmånsrätt är främst obligationsinnehavarna som har panter eller andra säkerheter.

Störst i modern tid

Därmed är Northlandkonkursen rekordstor med rättsmått mätt.

– När det gäller Saabkonkursen så var den totala skulden 13 miljarder kronor. Här handlar det om 14 miljarder kronor, säger Hans Andersson.

Så den är större?

– Det är en miljard kronor mer, det är hyfsat mycket mer. Det är ofantligt mycket pengar som är investerade i gruvan utanför Pajala och därför är det extra viktigt att försöka rädda dessa värden genom fortsatt gruvdrift.

Hans Andersson fortsätter förhandla med ett antal intressenter och hans målsättning är fortfarande att sälja för ett kunna öppna gruvan igen. Och han tror på ett tillträde av en ny ägare i maj-juni.

Helt fel ute

Hans Andersson tror inte att länsstyrelsens tre anmälningar påverkar försäljningsprocessen.

– Jag tycker dessutom att länsstyrelsen varit fel ute med när det gäller anmälan om transporterna. Som jag ser det ingår det inte i deras tillsynsansvar att ha åsikter i den frågan.

Hur menar du då?

– Länsstyrelsen har hela tiden varit väl medveten om den transportlösning som Northland valt att använda sig av. Alltså lastbilstransporter. Men nu ligger det här på åklagarens bord så får vi se vad man kommer fram till. Men att de är fel ute är min uppfattning i alla fall. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlands konkurs

Mer i ämnet