Suijavaaraskotten upp i rätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag hölls rättegången mot den man som misstänkts för att ha avlossat ett antal gevärsskott i byn Suijavaara i november i fjol. Han är också misstänkt för att ha tänt eld på ett hus i Svappavaara två månader senare.

Händelsen i Suijavaara blev särskilt uppmärksammad på grund av att det dröjde ett dygn innan polisen kom till platsen. Byborna slog larm om att en person sköt mot brevlådor, fasader och fönster.

Nu står en man i 30-årsåldern åtalad för skadegörelse, men inte för olaga hot.

SVT granskar glesbygdspolisen i Norrbotten

– Vi har inte riktigt kunnat styrka att han har hotat någon med uppsåt. Av den anledningen har vi valt skadegörelse, säger åklagare Kristoffer Sahlin.

Mannen själv kan varken erkänna eller förneka gärningen eftersom han ska ha varit berusad och inte minns någonting.

Samtidigt har mannen erkänt att han har tänt eld på ett hus i Svappavaara i början av februari och åtalas för mordbrand. Detta trots att han enligt egen utsago först försäkrat sig om att ingen var hemma i huset.

Enligt åklagaren hade det kunnat sluta mycket illa.

– Om röken och brandgasen hade spridit sig till de andra husen i radhuslängan fanns risken att någon låg och sov, och då möjligtvis omkommer i samband med branden, säger han.

Försvarsadvokaten Leif Gustafsson anser att det finns förmildrande omständigheter.

– Det är på grund av han har undersökt att undersökt att det inte fanns någon människa i huset och att han trodde att det var ett fristående hus och inte var sammanbyggt med de andra husen i radhuslängan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar glesbygdspolisen i Norrbotten

Mer i ämnet