Kranvattnet i Arvidsjaur misstänks vara förorenat. Foto: TT

Provsvaren från Arvidsjaurs vatten kommer under måndagen

Publicerad

Provsvaren från det misstänkt förorenade dricksvattnet i Arvidsjaur kommer på måndagen.

– Vi kommer att ha ett möte för att gå i genom lägesbilden. Vi har lyckats skynda på labbet för att få provsvaren redan under måndagen, säger Åsa Andersson, kommunens samhällsbyggnadschef.

Fredagens larm om förhöjda PFAS-värden innebär att invånarna i Arvidsjaur uppmanas att inte dricka vattnet eller använda det i matlagning. Nödtankar med dricksvatten har ställts upp runt om i centralorten.

Har en plan

Beroende på vad provsvaren visar har kommunen förberett för olika scenarion.

– Huvudscenariot är att det är förorenat vatten. Vi har en plan och vi kommer att gå ut med information till allmänheten. Prioritet är att leverera nödvatten och undersöka rening, säger Åsa Andersson.

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp syntetiska ämnen som används i bland annat klädimpregnering, ytbehandling och släckskum. Ämnena lagras i kroppen och miljön och bryts ned mycket långsamt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dricksvattnet i Arvidsjaur

Mer i ämnet