Foto: Benny Lindberg/SVT

Svär sig fria från ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Företagarna Norrbotten har kommenterat SVT:s granskning på sin hemsida och styrelsen svär sig fri från ansvar.

När det gäller EU-projektet ”Gränshinder i norr” så vägrade länsstyrelsen betala ut ersättning för att projektledaren skulle ha jobbat som egen personal, men när slutredovisningen gjordes var han plötsligt konsult – utan att tjänsten upphandlats.

Dessutom hade samma projektledare samtidigt ett annat jobb åt Företagarna. Men organisationen dåvarande regionchef Kjell Hjelm betalade ut ersättning till honom – trots det.

#FÖRETAGARNANORRBOTTEN

Besked i juni

Styrelseordförande Eva Quist skriver så här på hemsidan:

”Länsstyrelsen avslog ansökan om budgetförändring den 20 augusti 2014. Betalning till konsulten hade då redan skett.”

Men det var inte hela sanningen.

Enligt länsstyrelsens beslut så ifrågasattes Företagarnas projektledares dubbla anställningar redan den 16 maj 2014.

Och den 25 juni fick dåvarande regionchefen Kjell Hjelm på ett möte veta att länsstyrelsen ”förmodligen inte” skulle betala ut pengarna.

Samma dag krävde projektledaren att Företagarna Norrbotten skulle betala ut ersättningen, vilket Kjell Hjelm gjorde, enligt interna handlingar. 

”Båda personerna var medvetna om såväl upplägg, arvode och avslag.” står det i ett av Företagarna Norrbottens styrelseprotokoll.

Oförändrade arvoden

Styrelsen menar också att ordföranden Eva Quist, som skulle justera årsmötesprotokollet, hade rätt att ändra formuleringarna om att arvodena under 2015 skulle vara oförändrade. Mötesordföranden, landshövding Sven-Erik Österberg hade då redan skrivit på protokollet och dåvarande regionchefen Ingela Lekfalk protesterade högljutt mot det som Eva Quist menar var en redaktionell förändring.

Och arvodeshöjningen har betalats ut sedan i våras.

– Det skulle vara oförändrade principer och kopplat till det årets inkomstbasbelopp, inte oförändrade arvoden. Jag är supersäker, säger Eva Quist.

Kan inte skriva om

Reglerna säger att ett protokoll är ett juridiskt dokument och att det i första hand är mötets sekreterare (dåvarande regionchefen Ingela Lekfalk) som ansvarar för att det är korrekt.

Så här står det om tvister om mötesprotokoll enligt Föreningsresursen, som svenska folkskolan står bakom:

”Protokolljusterarens uppgift är att granska att protokollet följer händelserna på mötet. Notera dock att protokolljusterarna inte har rätt att ändra i protokollet.”

”Om de inte kan godkänna protokollet kan de meddela sina synpunkter till mötesordföranden som överväger eventuella ändringar. Är man fortfarande inte överens kan protokolljusterarna vägra underteckna protokollet. Då måste det behandlas av ett nytt föreningsmöte.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#FÖRETAGARNANORRBOTTEN

Mer i ämnet