Hör André Thurström vid stödföreningen Connextion i Piteå som är kritisk mot missbruksvården under pandemin. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

”För missbrukare är varje dag en risk” – stödförening i Norrbotten slår larm

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottningar med beroendesjukdomar har svårt att få hjälp under pandemin. Nu slår stödföreningen för missbrukare larm.

– För den som är i ett aktivt missbruk innebär varje dag en risk för livet, säger André Thurström vid stödföreningen Connextion i Piteå.

Beroendecenter vid Sunderby Sjukhus har stängt under pandemin och de avgiftningar som fortfarande genomförs är framför allt det som vården kallar riskavgiftningar.

– Vi möter människor som kämpar för att få en avgiftning men som inte får det. Så här var det delvis även innan pandemin, men det har blivit ännu värre nu, säger André Thurström vid stödföreningen Connextion i Piteå och själv tidigare missbrukare.

Han menar att det blivit svårare att få hjälp från samhället för sitt missbruk under pandemin, både när det gäller att komma i kontakten med vården och socialtjänsten.

– För den som är i ett aktivt missbruk innebär varje dag en risk för livet, säger André Thurström.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.