Efter pandemin är det svårt att få tag i krogpersonal, berättar Dan Heikkinen, pub- och hotellchef i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Svårt att få tillbaka personal till hotell och restaurang efter pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Hotell, restauranger och pubar kan ha svårt att få tillbaka personal som man har tvingats göra sig av med under nedgången i pandemin.

– Jag har fått varsla sex-sju personer och de har gått vidare till andra branscher, säger Dan Heikkinen, pub- och hotellchef i Kiruna.

Hotell- och restaurang är kanske den bransch som har haft det allra tuffast under pandemin. Hårda restriktioner, i kombination med att folk har hållit sig hemma har lett till färre gäster och kortare öppettider. Vilket i sin tur har fått följden att restauratörer har fått varsla eller säga upp personal.

Jakten på personalen

I takt med att branschen återhämtar sig börjar också jakten på att få tillbaka personalen. Men det är inte alla som har väntat på att få tillbaka sitt gamla jobb.

– Folk har utbildat sig och gått vidare, säger Dan Heikkinen på Bishops arms i Kiruna.

På Arbetsförmedlingens platsbank finns 135 lediga jobb i Norrbotten under kategorin hotell, restaurang och storhushåll. I Luleå är bristen störst, med 54 lediga jobb, följt av Kiruna 29 lediga jobb och Piteå 22 lediga jobb.

Hård konkurrens

Enligt Dan Heikkinen är konkurrensen särskilt hård mellan restaurangerna när det gäller personal till köket.

– Jag tror att alla restauranger i stan har annons ute när det gäller kockar eller köksmästare, säger han.

I Kiruna är arbetslösheten låg och konkurrensen är hård även från andra branscher. I klippet hör ni Dan Heikkinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.