Hotell- och restaurang är kanske den bransch som har haft det allra tuffast under pandemin. Hårda restriktioner, i kombination med att folk har hållit sig hemma har lett till färre gäster och kortare öppettider. Vilket i sin tur har fått följden att restauratörer har fått varsla eller säga upp personal.
Jakten på personalen
I takt med att branschen återhämtar sig börjar också jakten på att få tillbaka personalen. Men det är inte alla som har väntat på att få tillbaka sitt gamla jobb.
– Folk har utbildat sig och gått vidare, säger Dan Heikkinen på Bishops arms i Kiruna.
På Arbetsförmedlingens platsbank finns 135 lediga jobb i Norrbotten under kategorin hotell, restaurang och storhushåll. I Luleå är bristen störst, med 54 lediga jobb, följt av Kiruna 29 lediga jobb och Piteå 22 lediga jobb.
Hård konkurrens
Enligt Dan Heikkinen är konkurrensen särskilt hård mellan restaurangerna när det gäller personal till köket.
– Jag tror att alla restauranger i stan har annons ute när det gäller kockar eller köksmästare, säger han.
I Kiruna är arbetslösheten låg och konkurrensen är hård även från andra branscher. I klippet hör ni Dan Heikkinen.