Allt fler konstateras lida av ADHD, Aspbergers syndrom och autism.

Svårt få hjälp för ADHD och autism

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler konstateras lida av ADHD, Aspergers syndrom och autism. Men det lång tid att få en diagnos och är ofta svårt att få hjälp.

ADHD, Aspergers syndrom och autism är några av de neuropsykiatriska funktionshinder som finns. Nu har landstingets programberedning haft i uppdrag att ta reda på vilken vård dessa grupper får i länet och hur de deras anhöriga upplever den vården.

– Antal barn och vuxna med dessa diagnoser ökar och det ökar ganska mycket, säger Ingela Uvberg Nordell, ordförande för programberedningen.

Hårdare klimat

För att ta reda på hur situationen ser ut har man varit i kontakt med brukarorganisationer och drabbade i de flesta av Norrbottens kommuner. Och det samlade intrycket är att det av många upplevs som svårt att få hjälp.

– Man upplever att klimatet har hårdnat på grund av neddragningar, säger Ingela Uvberg Nordell. Man kan också uppleva att man stämplas som en besvärlig förälder.

Det tar lång tid innan man får en diagnos och man har också svårt att hitta in i landstingets organisation, berättar hon. De som får vänta längst är vuxna där diagnosen upptäcks sent.

– Men inte heller för barn det raka rör rakt in, säger Ingela Uvberg Nordell.

Kalix lyfts fram

Men det finns orter där det fungerar bra och barn- och ungdomsmottagningen i Kalix lyfts fram som det positiva exemplet som man hoppas andra ska ta efter.

På barn och ungdomsmottagningen i Kalix kommer alla barn in till samma ställe oavsett om man har skadat ett ben eller har ont i magen. Hittar man inte sedan något fysiskt fel så går man vidare och har ett möte med olika kompetenser om barnet:

– Man sätter barnet på mitt bordet så att säga, med en massa specialister runt om och så funderar man på vad det kan vara som är fel. Det kan vara läkare, sjukgymnaster, specialpedagoger och psykologer, olika kompetenser, säger Ingela Uvberg Nordell.

Kalix utmärker sig också genom att man har ett bra samarbete på olika nivåer mellan kommun och landsting kring barnet. Något som är viktigt och behöver bli bättre i de andra kommunerna, menar utredarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.