De län som haft flest dödsolyckor i arbetslivet sett till antalet arbetare är Gotland och Norrbotten. Foto: SVT Grafik

Svarta statistiken: 439 döda på jobbet på tio år

Publicerad

De senaste tio åren har 439 personer i Sverige gått till sina jobb utan att komma hem igen. Flest arbetsplatsolyckor med dödlig utgång har skett i Gotland, Norrbotten och Jämtland, sett till antalet arbetare.

Fakta

Visa

– Varje människa som inte kommer hem från jobbet är en fruktansvärd tragedi och någonting som aldrig borde ske, säger Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister.

Förra året var ett ovanligt mörkt år när det kommer till dödsolyckor i arbetslivet. I Sverige dog 50 människor, alltså nästan en person i veckan. Och så många har det inte varit sedan 2011. Då gick 58 personer till jobbet utan att komma hem igen, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

I statistiken har vi inte tagit med personer som jobbat för utländska företag.

Stor skillnad mellan länen

Sett till antalet förvärvsarbetare har flest dödsolyckor inträffat i Gotland, Norrbotten och Jämtland. Minst olyckor har skett i Uppsala och Stockholm.

– Norrbotten har en tung industristruktur jämfört med till exempel Stockholm. Länet är även glesbefolkat så vi har mer vägtransporter till tunga industrier och skogsindustrin. Och de allra flesta som omkommer är just chaufförer, säger Jan Johansson, professor i arbetsvetenskap på Luleå Tekniska Universitet (LTU).

”Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar”

Fackförbunden Byggnads och IF Metall är eniga om att någonting måste ske för att dödsolyckorna i arbetslivet ska minska.

– Jag vill ha Arbetsmiljöverket mer ute på fältet, jag vill ha bättre utbildade regionala skyddsombud och framför allt måste arbetsgivarna ta sitt ansvar, säger Thomas Barsk, huvudskyddsombud på SSAB i Luleå för IF Met

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De gick till jobbet och dog

Mer i ämnet