SVT Norrbotten har vid upprepade tillfällen försökt intervjua skogsbolaget. Arkivbild på en Sveaskog-märkning på trädstam. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Svårt att få intervju med Sveaskog – skriver själva om konflikten: ”Vi följer regelverket”

Publicerad

Sveaskog anser att man uppfyller de regelverken och definitionerna för den så kallade FSC-certifieringen för skogsbruket. Detta trots de uppsagda samråden med Muonio sameby.

Det uppger bolaget på sin hemsida. SVT Norrbotten har också försökt få en intervju men får svar via mejl.

Sveaskog har trots återkommande förfrågningar från SVT Norrbotten inte gett återkommit om en tid för intervju om avverkningarna och de uppsagda samråden med Muonio sameby.

”Erbjuds en annan form av dialog”

På sin hemsida skriver dock Sveaskog om samråden som Sveaskog slutade hålla med Muonio sameby under 2018.

”Sveaskog samråder med alla samebyar som grundar sin rätt på urminnes hävd. De samebyar som bedriver koncessionsrenskötsel med tidsbegränsade tillstånd från Länsstyrelsen som inte grundar sig på urminnes hävd, utan på ett tillstånd eller koncession från markägaren, erbjuds en annan form av dialog.”(...)”Muonio sameby, är ett exempel på en sådan sameby.

Trots ny inriktning – ingen synbar förändring

”Den 26 april lanserade Sveaskog en ny inriktning för ett hållbart skogsbruk. En del handlade om att förbättra samverkan med samebyar. Dock har detta inte inneburit någon synbar förändring när det gäller Muonio sameby.

Svårt att få intervju– svarar SVT via mejl

SVT Norrbotten har vid upprepade tillfällen försökt Sveaskog att ställa upp på en tv-intervju. De svarar via mejl istället.

”Vi följer det regelverk och de definitioner som anges i FSC-certifiering och av svenska myndigheter. Det innebär att både skogsägare och koncessionssameby kan initiera en dialog med oss. Dialogmöten fyller funktionen av samråd i enlighet med Skogsvårdslagens krav. Sveaskog följer också FSCs krav gällande koncessionssamebyarna.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer