Foto: TT

Svensk forskning – via Kina till Månen

Uppdaterad
Publicerad

Förra gången var det Hasselblads-kameror som användes under Apollo-programmet på 1960-och 1970-talen. Nu handlar det om ASAN-instrumentet, bland annat framtaget av Institutet för rymdfysik i Kiruna, som ska undersöka växelverkan mellan solvinden och månens yta.

Den 7 april levererade Institutet för rymdfysik (IRF) instrumentet Advanced Small Analyzer for Neutrals (ASAN) till National Space Science Center of Chinese Academy of Sciences i Peking, Kina. Instrumentet kommer att skickas till månen i slutet av året ombord på den kinesiska rymdmissionen Chang'e 4.

Förra gången Hasselblads-kameror

ASAN är det andra svenskbyggda instrument att skickas till månens yta. Det första var de Hasselblads-kameror som användes i Apollo-programmet på 1960- och 1970-talen.

Pågående forskning

Det var efter upptäckten att en förvånansvärt stor del av solvindens joner reflekteras mot ytan. Man kunde också se hur solvinden beter sig runt de magnetiserade områdena som finns på månytan. Den förra gången var det den indiska månsonden Chandrayaan-1 under åren 2008-2009 som gjorde sina observationer från en omloppsbana på 100-200 km höjd. Med ASAN kommer man att kunna göra mätningar bara drygt en halvmeter från marken och därmed lära sig många nya saker om hur solvindens växelverkan med ytan fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.