I klippet hör du hur Svenska Covidföreningen vill att Sverige ska hantera patienter som är långtidssjuka med covidsymptom. Foto: Skärmdump

Svenska Covidföreningen om långtidssjuka: Kan handla om några tusen norrbottningar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Covidföreningen har under flera månader försökt synliggöra den nya patientgruppen: Långtidsjuka med covidsymptom. Enligt föreningen är mörkertalet stort i hela Sverige – och i Norrbotten kan det röra sig om några tusen länsbor.

Åsa Kristoferson Hedlund har haft covidsymptom sedan i mars och idag är hon ordförande i Svenska Covidföreningen. En ideell patientförening vars syfte är att öka kunskap och förståelse kring covid-19, men också att verka för ökad forskning och de sjuka och anhörigas intressen.

Tror att tusentals länsbor kan vara drabbade

Många länder har kommit långt i sitt arbete, bland annat Storbrittanien. Genom att titta på dem kan Svenska Covidföreningen idag göra ungefärliga uppskattningar på hur många som lider av långtidscovid.

Coronaviruset i Norrbotten

Hur många länsbor kan det handla om som lider av långvariga covidsymptom?

– Det vi vet är att i Storbritannien är en av tio drabbade. Tittar man då på vad ni (Norrbotten, reds anm) har för dödstal så skulle kunna man kunna gissa att det är några tusen, säger Åsa Kristoferson Hedlund.

I klippet hör du hur Svenska Covidföreningen vill att Sverige ska hantera den nya patientgruppen.

Patienters integritet sätter stopp

Det är dock svårt att utreda exakt hur många som har drabbats av långtidscovid. Socialstyrelsen har fått flera uppdrag av regeringen att utreda gruppen som har drabbats av långtidscovid – men en förordning för att skydda patienters integritet sätter stopp för Socialstyrelsen att undersöka hur många svenskar det kan röra sig om, rapporterar Sveriges Radio Ekot via TT.

Förordningen gör att myndigheten inte får läsa patientregistret, utan bara får data över de som hamnar på sjukhus eller får specialistvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet