Arkivbild på isbrytaren Oden som är en av de isbrytare som i framtiden kan komma att assistera estniska hamnar. Foto: Sjöfartsverket

Svenska isbrytare kan komma att assistera hamnar i Estland

Publicerad

I framtiden kan det bli så att svenska isbrytare kan komma att assistera sjöfarten till estniska hamnar, samtidigt som estländska isbrytare kan hjälpa till i svenska områden.

Det kan bli följden av det samförståndsavtal om isbrytarsamarbete som Sjöfartsverket har träffat med motsvarande myndigheter i Estland och Finland.

Sedan 2011 har Sverige haft ett samarbete med Finland men nu kan det alltså även komma att inkludera Estland.

– Det finns en bred enighet mellan länderna om att det finns ett stort värde i att fördjupa isbrytarsamarbetet, säger Katarina Norén, generaldirektör för Sjöfartsverket i ett presmeddelande.

Fördelar resurserna

När det blåser nordostliga vindar pressas ismassan mot den svenska kusten och skapar besvärligare förhållanden för sjöfarten där, samtidigt som hamnarna på den finska sidan i de väderlägena brukar ha gynnsammare förhållanden.

På samma sätt påverkas issituationen på vardera sida av Finska viken och nordliga vindar ger besvärligt läge i Estland, samtidigt som trafiksituationen till de finska hamnarna i Finska viken kan vara betydligt lättare.

– Ett utökat samarbete kan innebära större möjligheter att använda isbrytarresurserna där de bäst behövs, säger Tomas Årnell, affärsområdeschef för isbrytarverksamheten vid Sjöfartsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer