Lina Håkansdotter, avdelningschef för hållbarhet och infrastruktur vid organisationen Svenskt näringsliv. Foto: SVT

Svenskt näringsliv: ”Nu måste elproduktionen i Sverige öka”

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Svenskt näringsliv befarar att satsningen från H2 Green steel gör att elbehovet i södra Sverige kommer att slå i taket.

– Nu räcker det inte med ökad överföringskapacitet, säger Lina Håkansdotter, avdelningschef för hållbarhet och infrastruktur vid organisationen.

Svenskt näringsliv har gjort en analys som säger att Sverige behöver ett elsystem som kan använda 200 terawattimme (Twh) till år 2045. Detta jämfört med 130 Twh som används i dag.

Men den analysen gjordes innan LKAB:s och H2GS:s planer på att tillverka fosslifri järnsvamp respektive fossilfritt stål. Bara de två projekten kommer att tillsammans öka behoven med 60 Twh och ytterligare öka det totala behovet till 260 Twh.

Klimatkrisen

– Det innebär att vi kommer att ha dubbelt så hög elanvändning som vi har i Sverige idag, säger Lina Håkansdotter.

Svenskt näringsliv vill nu att politiken ska agera snabbt och samtidigt långsiktigt. Den energipolitik som Svensk näringsliv förespråkar är en bibehållen vattenkraft, en utbyggd vindkraft och dessutom en fortsatt satsning på kärnkraft.

Hör Håkansdotter kommentera elbehovet ytterligare i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet