Sverige och Tyskland i militärt samarbete

Publicerad

Sverige och Tyskland inleder nu officiellt ett militärt samarbete för ett gemensamt försvar mot yttre fiender och just nu övar länderna tillsammans i Boden.

Det är försvarsminister Peter Hultqvist som på grund av den oroliga omvärldssituationen sagt att det militära samarbetet mellan Sverige och Tyskland ska fördjupas under 2017.

Och den tanken har redan blivit verklighet i Boden.

Lär av varandra

Ett antal tyska soldater gästar just nu Bodens garnision för gemensamma övningar med sina svenska motsvarigheter.

Bland annat ska de tyska soldaterna öva sig på dykning under is och att föra krig i arktiska förhållanden.

– Den stora utmaningen är att jobba tillsammans med ett kollektivt försvar. Vi kan lära av varandra och det är förklaringen till att jag är här i dag. Vi är väldigt glada över att Sverige låter oss träna tillsammans med svenska soldater i Boden, säger Jörg Vollmer, arméchef i Tyskland som just nu besöker Bodens garnison.

Så Sverige och Tyskland är vapenbröder i dag?

– Ja, det har vi varit länge och nu fördjupar vi det samarbetet, säger han.

”Våra vänner”

Sveriges arméchef Karl Engelbrektson tycker att det är en naturlig utveckling.

– Vilka som är våra vänner, det är helt klart, de övar vi tillsammans med, och just tyskarna har vi bedrivit militära operationer med i Afghanistan, på Balkan och nu i Mali. Så det är naturligt att vi utbyter erfarenheter och tränar tillsammans.

Han menar att något invasionshot mot Sverige inte finns, inte just nu i alla fall.

– Risken för enskilda angrepp ser vi inte framför oss, utan snarare konsekvenser av flera faktorer som inte går att kontrollera. Det är en orolig värld helt enkelt, säger Karl Engelbrektson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer