Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Ström berättar om bristerna i livsmedelsförvaring som nu blivit en stor fråga på nationell nivå. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Sverige saknar statlig livsmedelslagring: ”Allt är individuellt i dag”

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har man avvecklat alla typer av statlig livsmedelslagring. Det är i dagsläget upp till var och en att spara råvaror utifall importen skulle skäras av.

– I dag sker lagring på lokal- eller individnivå, säger David Ström som jobbar med samhällsskydd på länsstyrelsen.

Tidigare låg Sverige i topp när det gällde lagring, men successivt har man avvecklat det statliga ansvaret i frågan.

– Det pågår flera utredningar om försörjningsberedskap. I livsmedelsspåret kan det behövas en gemensam planering och det är sådant som man utreder nu på nationell nivå, säger David Ström, handläggare på enheten för samhällsskydd hos Länsstyrelsen Norrbotten.

Mycket att lära av Finland

Till skillnad från Sverige har Finland ett nationellt mål om att lagra råvaror, för att maten ska räcka till befolkningen i drygt åtta månader framåt.

– Innan avvecklingen låg Sverige i topp. Nu är Finland ledande på de här sakerna och jag tror att vi har mycket att lära där.

I klippet berättar David Ström mer om avvecklingen och hur man nu arbetar med livsmedelslagring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.