Graffitin uppfördes i mitten av 80-talet på Folkets hus Ripans innergård. Foto: SVT

Sveriges äldsta graffiti finns i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges äldsta graffiti finns i Luleå. Men fastigheten där målningarna finns kan komma att säljas av kommunen – och därför jobbas de nu för att k-märka målningarna.

Det sägs vara Sveriges äldsta bevarade graffiti, målad på en innergård i centrala Luleå för omkring 30 år sedan. Nu när fastigheten kan komma att säljas hoppas graffitiintresserade att målningarna ska k-märkas, något som gjorts på en känd graffitimålning i Stockholm. 

Målning k-märktes i Stockholm

Vid Bromstens industriområde utanför huvudstaden uppfördes jättemålningen ”Fascinate” i slutet av 80-talet på en byggnad med fastighetsägarens tillstånd.

Omkring 2010 hotades området av rivning, men graffitiexperten Tobias Barenthin Lindblad var med och ansökte om k-märka verket.

Stockholms stadsmuseum bedömde sedan graffitin som kulturhistoriskt värdefull och hösten 2015 antogs detaljplanen som medför att väggen med verket k-märktes. Målningen kommer nu att omges av en planerad park i det blivande bostadsområdet.

”Ger graffitin en plats i samhället”

– Det är viktigt att det finns några sådana här äldre verk som är bevarade, det ger också graffitin en plats i samhället, förklarar Barenthin Lindblad, som också har uppmärksammat Sveriges äldsta graffiti i Luleå.

Det sägs vara Sveriges äldsta bevarade graffiti. Foto: SVT

Målningarna uppfördes i mitten av 80-talet på Folkets hus Ripans innergård i Luleå. Huset var då en ungdomsgård och målningarna uppfördes med kommunens tillåtelse.

Ett stycke av Svensk kulturhistoria tycker Katt Skarin, graffitiintresserad, som själv målar.

– Det var ju så här det började, det är ju viktigt att man sparar det här så att det inte bara finns foton att referera till, att det finns på riktigt så att man kan kolla på det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.