Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, om varför Övertorneå har landets bästa skola. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Därför har Övertorneå Sveriges bästa skolor

Uppdaterad
Publicerad

Övertorneå är landets bästa skolkommun, enligt Lärarförbundet. I sin ranking pekar de på flera faktorer som gör att skolan i Tornedalen har lyckats.

I veckan besöker Lärarförbundets ordförande skolor i Norrbotten och däribland Övertorneå.

– Det som gör att Övertorneå hamnat i topp är att man insett hur viktig skolan är. Att man måste investera i sina lärare och i elever. Det har även funnits en politisk långsiktighet i hur man ser på skolan i Övertorneå, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, när hon besöker Gränsälvsgymnasiet.

Så satsas det på skolan

Övertorneå har hög lärartäthet och även hög andel behöriga lärare.

– Politikerna satser mycket resurser på skolan i Övertorneå. Man tycker att skolan är viktig i Övertorneå, säger vikarierande skolchef i Övertorneå, Katarina Lindberg.

Satsningarna verkar ge resultat, för Övertorneå utmärker sig med en hög andel godkända elever och höga betyg i årskurs nio enligt kommunrankningen.

”Vi är lite oroliga”

– Men vi är lite oroliga över att många lärare kommer att gå i pension om några år. Därför jobbar vi aktivt med att försöka få kommunmedborgare att utbilda sig till lärare också, säger vikarierande skolchef i Övertorneå, Katarina Lindberg.

Övertorneå blev också den sista kommun som vann Lärarförbundets rankning. Från och med i år lägger man ner rankningen av skolkommuner.

– För att komma till rätta med lärarbristen och den bristande likvärdigheten i svensk skola, så krävs det nu ett statligt huvudmannaskap. Då känns det inte längre motiverat att ranka kommunerna, säger Johanna Jaara Åstrand.

I Övertorneå finns tre förskolor, två grundskolor och ett gymnasium i kommunal regi. Det finns en friskola, F-9, samt en privat förskola i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.