Sveriges billigaste skollunch

Publicerad

I Arvidsjaur serveras Sveriges billigaste skollunch. Under förra året kostade en portion i grundskolan mindre än 6 kronor.

När vi åkte till Ringelskolan i Arvidsjaur serverades kycklinggryta och lasagne.

-Skolmaten är otroligt god och det är även stor variation på maten, säger Viktor Bergh som går på Ringelskolan.

Samtliga elever som vi på Nordnytt har träffat är nöjda med maten och Hilma Gustafsson tycker inte bara maten är god utan även att kocken Franz Weidl gör ett bra jobb.

-Jag tycker Franz är duktig som kan laga till en så god mat till så lågt pris, säger Hilma Gustafsson.

Även kocken Franz Weidl är glad över att kunna servera Sveriges billigaste skollunch.

-Det är glädjande att maten är så billig och jag tror att det beror på ett långvarigt arbete med att tillaga den skollunch som barnen vill ha, säger Ringelskolans restaurangchef Franz Weidl.

Billigast i landet

Under år 2012 var kostnaden för en skollunch på grundskolan här i Arvidsjaur endast 5 kronor och 79 öre och därmed billigast i landet. Det visar en undersökning som Skolmatens vänner har gjort och som nu ifrågasätter om grundskoleeleverna i Arvidsjaur verkligen serveras en skollunch av bra kvalité.

-Jag tycker att det är allvarligt när man inte frågar sig vad barnen behöver. Jag tycker att man ska se till att eleverna erbjuds en skolmåltid av hög kvalité och stor variation. Om man börjar titta på vad en skollunch får kosta då har man börjat i fel ända, säger Annika Unt Widell, dietist och projektledare för Skolmatens Vänner.

I samband med att den nya skollagen trädde i kraft under år 2011, så ställs nu krav på att skolmåltiden ska vara näringsriktig.

-Visst är det så att ju mer pengar man lägger på näringsinnehållet i maten desto dyrare blir den. Just nu jobbar vi för att maten ska bli mer näringsriktig, säger Camilla Grahn, kostchef i Arvidsjaurs kommun.

Under våren 2012 genomförde skolinspektionen tillsyn av skolmaten som serveras i Arvidsjaurs kommun och såg visa brister som skulle åtgärdas senast i augusti samma år.

-Näringsberäkningen är inte klar, men vi är på god väg, säger Camilla Grahn, kostchef i Arvidsjaurs kommun.

Den genomsnittliga livsmedelskostnaden för en skollunch i landet är 9 kronor och 80 öre.

Därmed är en skollunch i Arvidsjaur 4 kronor billigare än genomsnittet, men det har sina förklaringar, enligt Camilla Grahn, kostchef i Arvidsjaurs kommun.

-Vi erbjuder endast 9 procent ekologisk mat och dit räknas framför allt kaffe som ligger ute på andra enheter. Den nationella rekommendationen är 25 procent, säger Camilla Grahn.

Men trots att Arvidsjaurs kommun fortfarande har arbete kvar med att säkerställa att den skollunch som de serverar är näringsriktig, så är flertalet elever nöjda.

-Jag tycker om maten som serveras och variationen är stor, säger Moa Stenvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer