• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från industribrand i Halmstad. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga ventilationen Läs mer

”Syftet är att göra det möjligt för människor som tycker olika att mötas, lyssna och prata om engagerande samhällsfrågor. Syftet är också att reflektera över samhällsdebatten och hur den förs. Vad som händer i oss när vi träffar någon som tycker olika”, säger Lenitha Andersson-Junkka. Foto: SVT

SVT anordnar ”Sverige möts” i Vetenskapens hus, i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det dags för samtal för oliktänkande när SVT anordnar ”Sverige möts” i Vetenskapens hus i Luleå. Då kommer bland annat skådespelerskan Charlotte Lindmark ha i ett kort framträdande på scenen om att mötas.

Vad är Sverige möts?

– Det är ett projekt där människor som tycker olika får chans att mötas och prata om viktiga samhällsfrågor. Satsningen ger deltagarna möjlighet att möta någon som tycker annorlunda och lyssna till den personens argument. SVT ska göra människor mer nyfikna och insatta och det här är ett sätt att skapa engagemang och samtal, säger Lenitha Andersson-Junkka, redaktionschef och ansvarig utgivare för nyheterna i Norrbotten.

Hur kan publiken vara med i Sverige möts?

– Under hösten har man kunnat anmäla sig till ett samtal där man matchas med någon som tycker olika. Tanken är att de samtalen ska ske ostört under cirka en och en halv timme. De som inte har blivit matchade får en samtalspartner på plats. Mellan 15-16 kommer vi ha samtal på scenen om den allmänna debatten med en psykolog, en statsvetare och med mig som ansvarig utgivare.

Vad är syftet med eventet?

– Syftet är att göra det möjligt för människor som tycker olika att mötas, lyssna och prata om engagerande samhällsfrågor. Syftet är också att reflektera över samhällsdebatten och hur den förs. Vad som händer i oss när vi träffar någon som tycker olika, säger Lenitha Andersson-Junkka.

Hur har matchningen mellan personer som tycker olika gått till?

– Publiken har kunnat fylla i en enkät på vår sajt där de svarat på vad de står i vissa samhällsfrågor. Svaren har sedan använts för att matcha personer som sedan fått ett mejl där de får ett erbjudande om att träffa varandra. De matchade personerna kan inför mötet bekanta sig med varandra per mail och därefter välja om de vill ses under SVT:s arrangemang eller på eget initiativ.

Är syftet med projektet att folk ska bli överens?

– Nej, syftet är att folk med olika uppfattningar ska kunna samtala och lyssna till varandra.  Förhoppningsvis går deltagarna därifrån med en större nyfikenhet och förståelse men också med ett skratt, säger Lenitha Andersson-Junkka.

Fakta om Sverige Möts-mötet

Visa

När: Lördagen 23/11 kl 13-16 på Vetenskapens hus.

För vem: för alla kl 13-16

Konferencier: Per-Anders Fredriksson, programledare på SVT

Program:

Kl 13-15: Samtal mellan oliktänkande

Kl 15-16:

Per-Anders Fredriksson intervjuar:

-  Chefsöverläkare på psykiatri Markus Boman om vad som händer i kroppen när man träffar någon som inte tycker som jag

– Statsvetare Annica Sandström om samhällsdebatten och hur man gör politik av strömningar i samhället

– Ansvariga utgivaren på SVT Nyheter Norrbotten Lenitha Andersson-Junkka om medias roll i samhällsdebatten

Kl 15.20 Avslutning av skådespelaren Charlotte Lindmark

Kl 16 Slut

Välkomna!

Erica Sundén

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer