– SVT borde visa mer respekt, säger Maja Mella som är verksamhetsledare vid Svenska Tornedalingars Riksförbund. Foto: Privat

”SVT borde visa mer respekt”

Uppdaterad
Publicerad

– SVT borde visa mer respekt, säger Maja Mella, som är verksamhetsledare vid Svenska Tornedalingars Riksförbund. Från förbundets sida framför hon kritik mot hur språket hanteras i Midnattssol.

– Språket i den här serien blir väldigt missvisande då man använder finlandssvenska som ska föreställa kirunabor och kväner. Man visar upp en stereotyp bild som inte stämmer och man gör det på ett oerhört förenklat sätt. Det här går emot allt vad vi försöker jobba emot, säger Maja Mella, som själv är från Pajala.

”Det är felaktigt”

Maja Mella ifrågasätter också konflikten som målas upp mellan samer och kväner.

– Vi förstår ju att de måste vara fria att skapa drama men när det blir felaktigheter i de folkbildande inslagen i serien, speciellt i del fyra i jakten på kväner i Karesuando där en av huvudrollsinnehavarna säger att kväner och samer alltid varit i konflikt. Där ställer jag mig frågan hur vet man det? har det alltid varit så? Researchen kring kväner kändes väldigt grund.

Och man spär på en konflikt som jag inte känner mig hemma i för den är inte generell.

Utesluten ur dialog

– Jag har ju levt nära det samiska samhället där vi har utbytt tjänster med varandra. Visst, det finns konflikter men man väljer ju att inte lyfta fram den fredliga samexistensen så att det blir mer nyanserat, säger Maja Mella.

– SVT har ju ett tydligt uppdrag så varför var inte vi inbjudna till dialog när det gäller språket? Det gäller ju faktiskt en jättestor produktion och de borde verkligen visa mer respekt än så här, säger Maja Mella.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Midnattsol får kritik

Mer i ämnet