Kalixborna i stor demonstration

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals Kalixbor gick under tisdagskvällen i ett demonstrationståg i centrum för att demonstrera mot den planerade neddragningen vid Kalix sjukhus.

– Vi vill ha IVA-platserna kvar! så lät det bland annat när Kalixborna tågade med plakat och facklor.

Initiativtagare var personal vid intensivvården och akutmottagningen på Kalix sjukhus.

Demonstrationen hölls för att protestera mot landstingets tjänstemannaförslag att sjukhusets intensivvårdsplatser ska läggas ner och att narkos- och röntgenläkarna ska tas bort från sjukhuset.

En av dem som deltog i  demonstrationen var sjuksköterskan Ann-Sofie Sköld, vid Kalix sjukhus:

– För att vi ska kunna säkra det akuta omhändertagande behöver vi vår narkosläkare på sjukhuset. Det är jätteviktigt att vi försöker påverka och inte lägger oss platt för förslaget. För det är dödsstöten för sjukhuset och alla invånare i Östra Norrbotten, sa hon.

Tror att protesterna påverkar

I dag kom också beskedet att Socialdemokraterna i landstinget tänker låta utreda IVA-verksamheten inför ett nytt beslut i april. Det  glädjer Ann-Sofie Sköld hopp:

– Det känns bra. Vi tror att våra protester och den information vi har gått ut med har påverkat politikerna. I och med att de gör det så gör de om och gör rätt. De har inte haft något ordentligt underlag. Det känns som att nu blir det i rätt ordning och jag tror inte att det kommer att genomföra förslaget, sa hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landstinget i Norrbotten sparar

Mer i ämnet