SVT mötte Luleåspelaren efter dramatiska VM-finalen – orkar inte se reprisen av finalmatchen

Uppdaterad
Publicerad

De finska hockeydamerna vann ett överraskande och historiskt VM-silver i april. Men finalen kom att handla om den dramatik som uppstod vid det som då troddes vara det avgörande finska 2-1-målet.

Jenni Hiirikoski är lagkapten för de finska damlejonen. De senaste VM och OS-turneringarna har hon närmast prenumererat på utmärkelsen bästa back. Hon är även en firad backstjärna i SDHL och klubblaget Luleå Hockey/MSSK och håller där i försäsongsträningen för sitt lag.

Vi frågade henne hur det var att fortsätta att spela matchen trots att laget redan hunnit börja fira ett historiskt VM-guld innan domarens besked om att granska målet kom.

En granskning som tog tio plågsamma minuter och som slutade med att målet underkändes och istället för guldfest blåstes matchen igång igen.

– Det är sådant som kan hända i idrott. Ibland drabbas man av orättvisa beslut, säger Jenni Hiirikoski.

Stärkt av tidigare motgång

Besvikelsen över det missade guldet var stort och prisutdelningen bjöd på starka känslor.

– Men ganska snart bestämde jag mig för att inte det här heller skulle göra mig bitter. All respekt till USA, de spelade också bra.

Hon säger också att uttåget mot Sverige i Sotji 2014 är för hennes del den mest smärtsamma förlusten.

– Den matchen borde vi inte ha förlorat, men jag lärde mig mycket av det och har haft nytta av den erfarenheten senare i karriären, säger backstjärnan och lagkaptenen för de finska damlejonen Jenni Hiirikoski.

Har inte orkat se hela finalmatchen

I dag, tre veckor efter VM har hon ännu inte orkat med att se hela finalmatchen i repris, så pass ont gör förlusten.

– Men jag är ändå mest tacksam och stolt över ha ingått i vårt fantastiska lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.