Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Synskadades riksförbund i Norrbotten menar att tillgängligheten på sjukhusen i Norrbotten numera är så dålig att det är omöjligt för synskadade att besöka vården på egen hand. Hör representanter från förbundet i klippet. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Synskadade i Norrbotten: ”Omöjligt för oss att besöka sjukvården”

Uppdaterad
Publicerad

Synskadades riksförbund i Norrbotten menar att tillgängligheten på sjukhusen i Norrbotten numera är så dålig att det är omöjligt för synskadade att besöka vården på egen hand.

Tiillgängligheten för synskadade i vården har blivit mycket sämre efter att regionen skaffat ett nytt kösystem med touch-skärm som inte fungerar för synskadade.

Regionen har även börjat installera incheckningsautomater, som består av en touchskärm och som saknar talfunktion. Automaterna är därför omöjliga att använda för personer med nedsatt syn, enligt Synskadades riksförbund.Samtidigt finns det inget annat sätt att checka in på vissa ställen i vården, där det saknas personlig service

”Förvånade att inte tillfrågas”

Anna Kallin är styrelseledamot på SRF Norrbotten.

– Vi är förvånade över att regionens råd för tillgänglighetsfrågor inte tillfrågades innan man bestämde sig för att att införa de här automaterna. Då hade bristerna kunnat undvikas, säger Anna Kallin, styrelseledamot SRF Norrbotten.

Regionrådet: ”Var bråttom”

Enligt tillgänglighetsrådets ordförande Linda Frohm (M) har dock frågan varit uppe i rådet.

- Jag har tagit upp det här på tillgänglighetsrådet och har fått synpunkter. Däremot var det bråttom och vi bestämde oss för att installera de första centralkassorna för incheckning med touchskärmen för att se om systemet fungerar. Men redan då gav jag uppdraget att åtgärda systemet så att det fungerar för alla, säger Linda Frohm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tillgänglighetsrådets ordförande Linda Frohm (M) svara på kritiken. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.