Foto: Daniel Holmgren/Sjöfartsverket

Sysslolösa isbrytare sparar miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det milda vädret gör att samtliga fem svenska isbrytare ligger vid kaj i hemmahamnen Luleå och det innebär stora besparingar för Sjöfartsverket

Det uppger Ekot.

Det milda vädret gör att samtliga fem svenska isbrytare ligger vid kaj. Det innebär stora besparingar för Sjöfartsverket, rapporterar Ekot.

I dag finns det bara is i de nordligaste svenska skärgårdarna. Till havs är det i stort sett öppet vatten och det behövs ingen assistans från isbrytare.

– Nettobesparingen för oss i nuläget är någonstans från 150 000 till 300 000 per dygn, säger Amund Lindberg, driftledare vid Sjöfartsverkets isbrytarledning, till radion.

I vanliga fall brukar några isbrytare vara i gång så här års, berättar han.

– Det är väl nära nog historiskt, vi får gå tillbaka till den extremt lindriga vintern 2007–2008, då hade vi ungefär samma situation. Skillnaden var att vi bara några dagar senare i alla fall hade en enhet ute, det vet vi i dag att vi inte kommer att ha.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer