Foto: TT

Systrar misstänks fört barn utomlands

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från en by i Kiruna kommun står åtalad för att tillsammans med sin syster låtit föra sitt barn utomlands. Detta trots att hon hade förlorat vårdnaden om barnet.

De båda systrarna misstänks för grov egenmäktighet med barn i en rättegång vid Gällivare tingsrätt som beräknas ta fem dagar.

Händelsen inträffade julen 2014 då barnet, då i tioårsåldern, skulle fira jul tillsammans med sin mamma och hennes släkt i Kirunabyn. Mamman hade sedan en tidigare dom ensam vårdnaden om barnet.

Pappan fick vårdnaden

Men dagarna före jul kom ett nytt utslag som gav pappan hela vårdnaden. Barnet hade rest upp några dagar innan och när domen kom orkade mamman inte resa och hennes syster ombads se till att barnet kunde resa söderut under juldagarna.

Det här är åklagarens version och de åtalades versioner av vad som har hänt går isär.

Enligt åklagaren har systrarna tillsammans och i samråd skilt barnet från sin far och mamman har hållit kvar barnet i det grannland där hon numera är bosatt.

Förnekar brott

Systerns advokat Magnus Müchler räknar med ett frikännande för systerns del.

”Hon har av lätt insedda skäl känt sig kluven i den uppkomna situationen och har haft svårt att hantera lojaliteten mot sin syster och övrig familj. Hon har därför visat en ovilja att svara på polisens frågor och i vissa fall medvetet lämnat felaktiga uppgifter till polisen. När det nu står klart att åtal väckts har NN (systerns namn) valt att berätta hela sanningen, skriver han i en inlaga.”

Även mamman förnekar brott och kommer att åberopa uppgifter som ska styrka att hon hade för avsikt att överlämna barnet, men att barnet mådde för dåligt inför flytten till sin pappa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.