Många fjällturister vill krama ur det sista av vårvintern den här tiden. Foto: Erica Larsson/ SVT.

Trafiken igång igen efter jättelokets urspårning – fjällturisterna kan ta tåget igen

Uppdaterad
Publicerad

Den fjärde maj spårade ett malmlok ur i Vassijaure, norr om Kiruna. Dagen efter lyckades Trafikverket bärga fordonet men kvar återstod att byta slipers på 100 meter spår. Nu har man fått bort all is och tjäle som hindrade underhållsarbetet och tågtrafiken är därmed igång.

– Någon gång sent i går eftermiddag kom trafiken igång igen men det är hastighetsbegränsningar på tågen på grund av de åtgärder vi gjort, säger Roger Nilsson, enhetschef järnvägsunderhåll vid Trafikverket.

Påverkade flera stopp

Efter olyckan påverkades tågtrafiken vid Riksgränsen, Katterjåkk, Vassijaure, Låktatjåkka, Björkliden, Abisko turiststation, Abisko Östra och Kiruna – platser dit många fjällturister vill ta sig den här tiden på året för att njuta av de sista vårvinterdagarna.

– Det känns skönt att trafiken kom igång. Många vill ju åka de där sträckorna nu, säger Roger Nilsson.

När tåget kan börja rulla i normal hastighet igen är ännu oklart.

– Vi vet helt enkelt inte när allt är helt återställt igen, jag får återkomma om det någon gång i nästa vecka men vi fortsätter jobba på med underhållet, säger Roger Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer