Sverigedemokraterna anser inte att Luleå kommun gjort rätt vid upphandlingen av D-hallens renovering utan har gjort en anmälan till förvaltningsrätten. SD:s gruppledare, Per Göransson, syns på bilden. Foto: SVT/arkiv

SD överklagar hockeyhallens renovering i Luleå: ”Lagar ska följas”

Publicerad

Sverigedemokraterna har till förvaltningsrätten överklagat Luleå kommuns avtal med Nåiden som fått uppdraget att renovera D-hallen.

Partiet hävdar att upphandlingen inte gått rätt till och att fler byggföretag förutom Nåiden skulle ha fått vara med och lämna bud.

– Det här är ingenting jag kan kommentera förrän vi har fått besked från förvaltningsrätten, säger stadsbyggnadschef Helén Wiklund Wårell.

Farlig konstruktion

Hösten 2020 stängdes D-hallen när man i samband med en besiktning upptäckte snedställningar i flera takstolar. Besiktningen föranleddes av att Tarfalahallen i Kiruna rasade.

I juli  i år kom Luleå kommun överens med Nåiden, som tidigare byggt hallen, om att bara byta ut taket – med sikte på att det skulle vara klart i januari 2022.

Kan dröja

Fram till stängningen var D-hallen flititgt nyttjad för bland annat konståkning och curling och om förvaltningsrätten beslutar om inhibiton så kan renoveringen stoppas och den kan dröja längre än planerat innan D-hallen kan öppnas igen.

–  Att i det här läget säga någonting om förseningar är som att försöka se i en spåkula, så det ska jag inte göra. Inga kommentarer är vad jag kan säga just nu, sammanfattar Helén Wiklund Wårell.

”Ska göras på rätt sätt”

”Att reparationerna av D-hallen nu kan bli förskjutna är helt och hållet stadsbyggnadskontorets fel”, skriver SD:s gruppledare, Per Göransson, i ett pressmeddelande. Han fortsätter vidare: ”Lagar och regler ska följas och upphandlingar ska göras på rätt sätt. Detta har stadsbyggnadsförvaltningen haft hela sommaren på sig att lösa”.

Men det är ingenting som stadsbyggnadschefen vill kommentera i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer