Polisen inleder en förundersökning mot Rainbow Gatherings tältläger i Kallak. Foto: SVT

Tältläger i Kallak utreds av polis

Uppdaterad
Publicerad

Tältlägret i Kallak i Jokkmokks kommun ska nu polisutredas.– Vi inleder en förundersökning om egenmäktigt förfarande och skadegörelse, säger Fredrik Söderlind, förundersökningsledare vid polisen i norra Lappland.

Deltagare från Rainbow Gathering har befunnit sig i Jokkmokk sedan sista veckan i juli och stannar en vecka in i september. När SVT besökte lägret 14 augusti fanns uppskattningsvis 1 000 personer på plats.

Deltagarna kommer från hela världen och har byggt upp ett jättelikt tältläger ute i skogen.

”Det rådde god ordning”

Markägaren, Jokkmokks allmänning, polisanmälde Rainbow Gatherings tältläger under förra veckan, enligt anmälan saknar lägret tillstånd.

– Enligt markägaren har tältlägret blivit en olägenhet och vi måste bilda oss en egen uppfattning om det är så. Under helgen har vi haft en polispatrull på platsen som konstaterat att det råder god ordning på platsen så det finns inget akut för oss att göra just nu, säger Fredrik Söderlind.

Kallak är känd för att här finns en järnmalmsfyndighet och för att företaget Beowolf Mining vill starta gruvbrytning här.

  • Hålls årligen på olika platser i världen, i år bl.a. i Jokkmokk. Detta är första samlingen i Sverige.
  • Deltagare uppges ha befunnit sig i Jokkmokk sedan sista veckan i juli och stannar en vecka in i september.
  • Arrangeras av Rainbow Family, en löst sammansatt grupp som funnits sedan 1970. Människor från flera olika länder deltar.
  • De individer som startade gruppen sägs ha haft målet att försöka uppnå fred och kärlek på jorden.
  • Det finns inga officiella ledare och medlemmarna säger att de tilllhör  ”den största icke-organisationen av ickemedlemmar i världen”.
  • Trots att Rainbow Gatherings sägs vara oorganiserat så organiseras vistelsen med matlagningsvagnar och toalettgropar och man äter gemensamt två gånger om dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.