Bristen på tandläkare gör att barn och ungdomar i Gällivare får vänta länge innan de får tid för undersökning. Foto: TT/Martina Holmberg

Tandvårdskris i Gällivare – 1000 barn står i kö sedan ett år

Uppdaterad
Publicerad
Tandvårdskrisen i Gällivare innebär att var tredje barn och ungdom har fått vänta på undersökning sedan augusti 2019. Så nu sätter divisionsledningen in interna tandläkarstafetter för att lösa problemen.

Det är bristen på tandläkare som gör att folktandvården i Norrbotten har svårt att klara av att kalla till undersökningar i tid.

Det gäller även den mest prioriterade gruppen, barn-och ungdomar upp till 23 år, och framförallt ii Gällivare kommun.

Problem i Gällivare

– På i princip alla håll i länet är vi i tid med tandvården för barn och unga, men vi har problem i Gällivare med att kalla dem till undersökningar på grund av en långvarig tandläkarbrist, säger Jonas Thörnqvist tillförordnad tandvårdschef i Norrbotten.

Verksamhetenschefen Eva Holmgren vid folktandvården i Gällivare håller med om att situationen är pressad, inte minst för barn och unga.

– Vi har 1,8 tandläkare anställda och vi har behov av sex tandläkare och det är klart att det får konsekvenser som försenade undersökningar och att det påverkar Gällivare kommun. Vi hoppas att det ska bli bättre i höst när vi får mer resurser, säger hon.

Var tredje får vänta

Var tredje barn-och ungdom, cirka 1 000 unga totalt, har fått vänta på sina undersökningar sedan augusti 2019.

– Men vi jobbar intensivt med att komma till rätta med det. En särskild handlingsplan har tagits fram som innebär att divisionen omfördelar tandläkarresurser inom verksamhetsområde Norr. Dessutom kommer behandlare från kliniker vid kusten att åka upp till Gällivare och jobba, säger Jonas Thörnqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer