Tärendöskolan räddas ett år till. Foto: Arkivbild

Tärendöskolan räddas av föräldrarna

Uppdaterad
Publicerad

Skolan i Tärendö räddas när föräldrar i byn ställer upp med snöskottning och fastighetsskötsel – men beslutet kan strida mot skollagen.

Det var i dag, onsdag, som kultur- och utbildningsnämnden tog beslutet om att skolan i Tärendö blir kvar ett år till. Det efter att nämnden antagit föräldrarnas förslag på egna sparåtgärder för att rädda skolan.

LÄS MER: Egen besparing ska rädda skolan

Föräldrarna kommer därmed ställa upp med snöskottning, fastighetsskötsel samt bemanning av biblioteket på skolan. Dessutom kommer byns spånverk att sponsra med pellets.

– Principiellt är det här åt helvete. Men vi ska pröva det här och se hur det känns, och om ett år är det ett val, säger Erling Fredriksson, en av föräldrarna i Tärendö.

Erling Fredriksson.

Den egna besparingen uppskattas spara in 450-500 tusen kronor varje år.

Kan strida mot lagen

Men det här kan strida mot skollaget. Det finns en jurist på Skolverket som SVT har pratat med som pekar på ett beslut som gäller en friskola i Botkyrka, där ålades föräldrarna att sköta lokalvården på skolan – och det strider på kraven om en avgiftsfri skola.

– Jag kan inte uttala mig i enskilda fall och jag inte föregripa en utredning, men man kan alltid göra en prövning, säger juristen Lina Abrahamsson.

Men frågan är om någon part är intresserade av en sådan prövning.

– Det här är inget som vi kommer att lyfta och jag har svårt att tro att föräldrarna kommer göra det heller, säger Evgeny Krakov (S), kultur–och utbildningsnämndens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.