Smittskyddsläkaren Anders Nystedt. Foto: SVT

Sex tbc-fall upptäckta i Luleå efter omfattande smittspårning

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en person insjuknat i tbc satte Region Norrbotten igång ett omfattande smittspårningsarbete. Nu har provsvaren börjat komma in och det står klart att sex personer bär på tbc-smitta.

I december berättade Region Norrbotten att en person som vistats i Gammelstads hälsocentral och folktandvårdens lokaler hade insjuknat i tuberkulos. En stor smittspårningsinsats drog igång där 700 personer skulle undersökas. Nu har prover tagits på 600 personer.

– Sex personer bär på latent tbc. Men det var egentligen väntat eftersom uppemot en tredjedel av jordens befolkning är tbc-bärare, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten.

– Men ingen har blivit sjuk, med feber eller hosta.

Kan ha smittats under utlandssemester

Tbc är inte smittsam om bäraren inte har några symptom.

– De här personerna har vistats så kort stund på hälsocentralen, därför är risken väldigt liten att de ska ha blivit smittade av den insjuknade personen.

– De här sex personerna som bär på tbc kan lika gärna ha blivit smittade under en tidigare utlandssemester.

Smittspårningen fortsätter och i slutet av februari eller mars kommer det hela att summeras.

– Det är möjligt att vi hittar fler tbc-bärare som måste behandlas, säger Anders Nystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.