Musikal om nazismens framväxt

Publicerad

Norrbottensteatern firar 50 år i höst och i dag presenterade teatern sin höstrepertoar. Publiken bjuds bland annat på dramatik för barn och unga, en klassisk thrillerkomedi och musikalen Cabaret som utspelar sig i Tyskland under 1930-talet där nazismen växer sig allt starkare.

– Cabaret ställer frågor om vad vi som medborgare och människor ska göra när det blir tufft och hårt. Och med det menar jag framväxten av antisemtism, islamofobi och framväxten av den politiska högern, säger regissören Josette Bushell Mingo.

En ko och en kråka

Ung Scen Norr ger föreställningen Döden och för barnen blir det en dramatisering av den tecknade sagan om Mamma Mu och Kråkan.

– Det här är älskade barnboksfigurer som äntligen får sin fulla längd på scenen, säger regissören Johanna Salander som beskriver pjäsen som en hyllning till vänskapen och till det lilla barnet i oss.

Spänning

Det blir också spänning i högt tempo när Norrbottensteatern tar sig an filmklassikern De 39 stegen. Filmen regisserades av skräckfilmsmästaren Alfred Hitchcock efter en novell av John Buchan.

– Det är en spionhistoria i ett rasande tempo, säger regissören Lars G Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.