Alexander Öberg. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Teaterchefen lämnar Norrbottensteatern efter intern kritik

Publicerad

Efter ett styrelsemöte meddelar Norrbottensteaterns styrelse nu i samförstånd med teaterchef Alexander Öberg att samarbetet mellan de båda upphör. 

Det var tidningen NSD som tidigare under måndagen rapporterade att Norrbottenteaterns chef Alexander Öberg varit hårt ifrågasatt internt. Hans framtid diskuterades vid ett styrelsemöte under måndagen, strax efteråt kom beskedet att Alexander Öberg lämnar rollen som teaterchef.

– Alexander Öberg rekryterades utifrån sin breda kompetens och konstnärliga förankring. Han har bidragit med det nytänk och den nivå som vi eftersträvade. Det har tyvärr visat sig att det inte längre är möjligt att vara ledare för en så pass omfattande verksamhet med mindre än hundraprocentig närvaro i länet, säger Lennart Thörnlund styrelseordförande i ett pressmeddelande.

Alexander Öberg tillträdde som teaterchef vid Norrbottensteatern den 15 oktober 2017 och har tidigare arbetat som frilansande teaterregissör.

– Det har varit sex intensiva månader på Norrbottensteatern, i ett län som jag har kommit att tycka väldigt mycket om. Den överenskommelse som jag hade med styrelsen om att arbeta deltid från Stockholm upplever styrelsen inte längre fungerar. För mig är det tyvärr inte möjligt att vara heltid i Norrbotten då jag varannan vecka är ensamstående far till två tonårsdöttrar som bor i Stockholm, varför Norrbottensteaterns styrelse och jag idag kommit överens att gå skilda vägar, säger Alexander Öberg i ett pressmeddelande.

Teatern meddelar att inga övriga kommentarer kommer att lämnas förrän efter tisdagens personalmöte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer