Lennart Thörnlund, teaterstyrelsens ordförande. Foto: Pressbild/Norrbottensteatern

Teaterstyrelsens ordförande: ”Han skulle nog vilja fortsätta”

Uppdaterad
Publicerad

Teaterchefen gick inte med på styrelsens krav på att jobba heltid i Luleå och därav fick han gå.

Enligt styrelsen ska samtalen med Alexander Öbergs om hans framtid på teatern pågått i några dagar.

Lennart Thörnlund som är ordförande vid teaterstyrelsen säger att beslutet att teaterchefen inte ska jobba kvar grundar sig i att han delar av sin tid arbetat från Stockholm på grund av hans familjesituation. Och att arbetet i Luleå därav blivit på en del distans. Något som Lennart Thörnlund nu menar blivit ohållbart.

– Vårt krav är att stationeringsorten blir Luleå och då har Alexander sagt att under rådande förhållanden inte går att förena med kravet på heltid, säger Lennart Thörnlund.

Säger sig inte ha känt till all kritik

Tidigare idag framkom stark kritik i Norrbottens media mot teaterchefen Alexander Öberg vid Norrbottensteatern.

Kritiken från flera anonyma källor handlade om att teaterchefen ska ha förlöjligat och förolämpat personer vid teatern, att han är ointresserad av Norrbotten och ska ha varit mycket frånvarande i sitt arbete.

Kritik som ordföranden i teaterstyrelsen Lennart Thörnlund säger att han inte känt till mycket av.

Men han tror ändå att frånvaron kan ha gött kritiken.

– Om det nu är kritik så kan nog Alexanders frånvaro vissa veckor kanske ha skapat spekulationer eller kommentarer, säger Lennart Thörnlund.

Var det han som ville lämna eller ni som bad honom gå?

-Han skulle nog vilja fortsätta på det viset men vi kom fram gemensamt till det här eftersom det inte gick att förena, säger Lennart Thörnlund.

Kan ta tid att hitta ny teaterchef

Och nu återstår att se vem som tar vid där Alexander Öberg slutar.

– Styrelsen har en viktig uppgift nu och det är att tillförordna någon och det kommer nog ske den närmaste veckan och sen efter det sätta igång en rekryteringsdiskussion som kan ta lite tid, säger Lennart Thörnlund.

SVT Nyheter Norrbotten har utan framgång sökt Alexander Öberg för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.