Teknik löser snöbrist Foto: SVT/Arkiv

Teknik skapar vit vinter

Uppdaterad
Publicerad

Snö är en värdefull resurs för skidindustrin. Anledningen är enkel; utan snö ingen skidåkning och därmed ingen skidturism.

Från och med i år kommer Luleå tekniska universitet hålla en årligt återkommande konferens med internationella forskare och snöintressenter på temat snö. I år är fokus på hur innovation och teknik kan skapa en vit vinter även i framtiden.

– En fråga som intresserar forskare, skidindustrin och turistnäringen när det gäller snö är mycket hur vi kan garantera snö trots snöfattiga vintrar, säger Nina Lintzén, forskare på Luleå tekniska universitet och själv elitskidåkare.

Klimatförändringar

Ett paradigmskifte sker inom turism och skidindustrin i Sverige. Snön som tidigare tagits för given är nu en värdefull resurs som måste utvinnas, bearbetas och underhållas. Klimatförändringarna gör att vintrarna förutspås bli kortare och snöfattigare. Exempelvis har flera skidsporttävlingar ställts in, fått flyttas eller genomförts på alternativa banor på grund av snöbrist.

Snöindustri

Skidindustrin måste snabbt förvandlas till en snöindustri och förändringen måste göras med modern teknik och kunskap. Konferensen vid Luleå tekniska universitet fokuserar på hur innovation och teknik kan skapa en vit vinter även i framtiden. Forskare från Sverige, Norge, Schweiz och Kanada samt representanter från skidindustrin kommer för att föreläsa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.