Robotutvecklaren Fredrik Löfgren tillsammans med roboten Elsa. Foto: SVT

Teknikens Hus i Luleå firade 30 år idag

Publicerad

Teknikens Hus firade 30 år på söndagen. Under dessa år har över 4 miljoner besökare som tittat på miniatyrer av verklig teknik, såsom gruvor, toaletters spolningssystem, flygplan och så vidare. Idag sitter roboten Elsa och väntar på sin tur. Hon ska hålla en show tillsammans med robotutvecklaren Fredrik Löfgren  från Linköpings universitet. Han är också känd från Genikampen i SVT och Talang i TV4. Och teknikutvecklingen går hela tiden framåt.

– Ja det har ju gått från en mer mekanisk hands-on teknik till att vi idag nyinviger stålutställningen med VR-glasögon (virtuell verklighet) till exempel. Så vi försöker vara med på den här resan av teknisk utveckling, säger Kristina Jonsson, verksamhetschef Teknikens Hus.

Robot fascinerar

Barnen på Teknikens hus verkar väldigt fascinerade av roboten Elsa och vill gärna fotograferas tillsammans med henne. Fredrik Löfgren började själv när han var i sjuårsåldern med att programmera och vid 10 års ålder till exempel en robot som åkte ut i köket och hämtade en kaka. Då var det enklare typer av robotar än idag. Han tipsar om att Lego Mindstorms visserligen kostar en del, men han tycker det är en bra start för barn. 

Hemmet fullt av robotar

Fredrik Löfgren arbetar som robotutvecklare och har också hemmet är fullt av robotar.

– Hemma i min lägenhet så har jag kanske 35 robotar,  jag har tappat räkningen faktiskt. Vi utvecklar robotar både jag och min flickvän. Så ibland när jag kommer hem så finns det en ny robot köket eller det finns en robot som drar upp rullgardinen när jag ska vakna. 

Han ser att hela samhället blir mer och mer robotiserat och tror utvecklingen kommer att fortsätta. Till exempel skaffar fler och fler hem robotdammsugare.

– Vi ser robotgräsklippare i var och varannan trädgård. Om  30 år kommer vi säkert ha robotar hemma som lagar mat åt oss, går ut och går med hunden, gör rent i kattlådan... Så det är så det är en spännande framtid vi går till mötes.

Skrämmande framtid

– Jag ser när jag är ute och visar upp robotar att det finns en oro också för om robotar ska ta över våra jobb och så vidare, och den oron ska vi ha respekt för, men samtidigt så arbetar vi nästan ihjäl oss... jag tror att med hjälp av robotar kommer vi få mer tid med varandra. Med våra barn, med våra föräldrar. 

Annan syn i Asien

– Det är stor skillnad på hur vi ser på robotar här västvärlden jämfört med i Asien. Och jag tror det kommer mycket i från populärkulturen. Vi bombas med dystopiska framtidsvisioner från Hollywood att robotar tar över världen. Medan man i Asien haft filmer sen 40 talet där robotar räddar mänskligheten från klimathot och från krig och liknande. Och det påverkar forskarna. Där utvecklas deras robotar mycket för hemtjänst, för att ta hand om varandra och hjälpa oss människor. Medan i USA utvecklas robotar mer för krigsändamål. Drönare och för att militär ska bära mer i strid.  Så det är viktigt hu vi påverkar våra barn och visar på positiva exempel, för det präglar oss. Att vi tittar på filmer med snälla robotar istället för onda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.