Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du förvarsadvokaten Mattias Jaldeby om det grova våldsbrottet i Smedsbyn utanför Luleå. Foto: Filip Hannu, SVT/Amanda Liikamaa, SVT

Tidigare morddömd man döms till vård för nytt grovt våldsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Det blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mannen som döms för synnerligen grov misshandel av en anhörig i Smedsbyn utanför Luleå. Tingsrätten går på psykiatrins utredning men försvaret motsätter sig beslutet.

Mannen i 50-årsåldern erkänner att han misshandlat den anhörige så svårt att hen blev blind men menar att hans sjukdomsbild inte har spelat in i gärningen.

Det var 29 juli i år som mannen attackerade den anhöriga som spelade död för att våldet skulle upphöra. Offret som blev blind av attacken lyckades krypa till sin bil med hjälp av hens hunds skall för att sedan börja tuta tills hjälp kom.

När polisen kom till gården sökte de efter gärningsmannen med hjälp av hund som kunde följa spåren till ett garage där han greps.

Tidigare dömd för mord på anhörig

För drygt tio år sedan dömdes mannen för mord på sin tidigare sambo efter en vårdnadstvist. Det mordet skedde på samma gård som den nya attacken på en anhörig.

I domen gällande mordet på sambon finns flera olika rättspsykiatriska utlåtanden där några pekar på en allvarlig psykisk störning och andra mot en sådan. Sedan det mordet har mannen haft kontakt med psykiatrin och satt mot slutet av fängelsetiden på rättspsykiatrin i Öjebyn.

Vid tiden för det nya brottet hade mannen öppen rättspsykiatrisk tvångsvård.

Allvarligt psykisk störd

Luleå tingsrätt fann redan 30 september oktober mannen skyldig till synnerligen grov misshandel och beslutade om att hämta in en stor rättspsykiatrisk utredning.

Den utredningen visar att mannen var allvarligt psykisk störd vid händelsen och kan dömas till vård vilket Luleå tingsrätt beslutade om under torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.