NSD och Kuriren slås samman

Uppdaterad
Publicerad

NSD och Norrbottens-Kurirens redaktioner slås samman. Nu ska en redaktion göra de två tidningarna.

Norrbottens Media, i vilken länstidningarna NSD och Norrbottens-Kuriren ingår, gick förra året med en förlust på 11 miljoner kronor.

I dag presenterade företagsledningen sin lösning. Den innebär att NSD och Kurirens redaktioner slås samman till en enda redaktion som i sin tur ska göra de två tidningarna.

Norrbottens Media i kris

– Vi möter konkurrens från nya aktörer som tar pengar från vår marknad men som inte återinvesterar dem i lokal journalistik. Norska Schibstedt, Google och Facebook är några exempel. Detsamma gäller ju gratistidningarna, säger Norrbottens Medias vd Mats Ehnbom.

Fortsatt utgivning

– Beslutet innebär att vi samordnar oss under en redaktion, men vi kommer fortsätta ge ut både NSD och Kuriren. Det självklara för oss är att läsarna inte ska märka någon skillnad, säger Mats Ehnbom, vd Norrbottens Media.

– Vi kommer också oftare att avstå från att åka med två team på samma jobb.

Tidningarna kvar

– Båda tidningarna finns kvar men det är samma redaktion som producerar dem. Det kommer att finnas några personer som jobbar mot det ena eller det andra varumärket, men större delen av redaktionen jobbar åt båda.

– Det som blir gemensamt är stora delar av sporten, presskonferenser, händelsenyheter och allt som är av allmän nyhetskaraktär. Sen kan det naturligtvis vara så att vi skickar ut flera personer vid större nyhetshändelser.

Naturlig avgång

Tidningsledningen säger att man ska klara sammanslagningen av tidningsredaktionerna med med naturliga avgångar.

Hur många tjänster handlar det om?

– Jag har ingen siffra på hur många som kommer att sägas upp. Vi kommer att minska bemanningen men vi har förberett detta under lång tid så vår förhoppning är att vi ska kunna lösa stora delar av besparingen med naturliga avgångar.

Landsomfattande kris

Mittmediakoncernen skramlade förra veckan om att hundratals journalisttjänster hotas– lagom till den statliga medieutredningen som leds av Anette Novak och som i november ska presentera sitt slutbetänkande.

Har den utredningen funnits med i tankarna när ni fattat detta snabba beslut?

– Nej, det har inget med Novakrapporten att göra. Kopplingen mellan oss och Mittmedia är väldigt svag. De är belånade upp över öronen och det är inte vi. Vi har jobbat med det här projektet i snart ett år. Vi gör det på eget initiativ och med en egen strategi.

Inom Norrbottens Media arbetar idag strax under 80 journalister. Blir det en halvering av den numerären nu?

– Nej, vi har inga siffror klara men det blir inte ens i närheten av en halvering. Det har uppstått en hel del vakanser under det senaste året och eftersom vi haft detta i åtanke en längre tid har vi valt att vikariebesätta alla vakanser (ett tiotal under det senaste året, red anm).

– Vi har som sagt förberett för den här förändringen under en längre tid, säger vd:n Mats Ehnbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbottens Media i kris

Mer i ämnet