En kvinna tigger utanför en bank. Foto: JanHenrik Henriksson/TT

Tiggandet minskar i fyra av länets kommuner

Fyra av Norrbottens fjorton kommuner uppger att antalet tiggande EU–medborgare har minskat. Detta visar en ny undersökning av SVT Nyheter.

Det är kommunerna Arvidsjaur, Boden, Luleå och Pajala som i en undersökning uppger att antalet EU–medborgare som tigger har minskat. Kommunerna har uppskattat att mellan noll till 20 personer tigger i deras kommun. I undersökningen uppger även sju kommuner att de har lika många EU–medborgare som tigger idag jämfört med förra året.

LÄS MER: Var fjärde kommun uppger att tiggeriet minskat

Två kommuner, Kiruna och Överkalix, har uppgett att de inte vet hur situationen ser ut och Övertorneå att detta inte är en aktuell fråga för dem då de inte har några EU–medborgare som tigger. I sju kommuner ligger antalet tiggare på ungefär samma nivå som tidigare. En av de kommunerna är Kalix.

Minskat tiggande i Sverige

251 av Sveriges 290 kommuner har deltagit i SVTs undersökning. Av de 251 kommunerna har 76 kommuner svarat att tiggandet har minskat jämfört med förra året, medan 136 kommuner uppgett att det finns lika många utsatta EU–medborgare som tigger idag jämfört med för ett år sedan.

Så har antalet tiggande EU–medborgare förändrats – kommun för kommun

Visa

Arvidsjuar – Antalet har minskat

Boden – Antalet har minskat

Luleå – Antalet har minskat

Pajala – Antalet har minskat

Arjeplog – Ungefär samma antal som för ett år sedan

Gällivare – Ungefär samma antal som för ett år sedan

Haparanda – Ungefär samma antal som för ett år sedan

Jokkmokk – Ungefär samma antal som för ett år sedan

Kalix – Ungefär samma antal som för ett år sedan

Piteå – Ungefär samma antal som för ett år sedan

Älvsbyn – Ungefär samma antal som för ett år sedan

Kiruna – Vet ej

Överkalix – Vet ej

Övertorneå – Frågan är inte aktuell för oss. Det fanns inga EU–migranter som tiggde för ett år sedan.

Källa: SVTs undersökning. Undersökningen har gått till på så sätt att alla socialchefer har haft möjlighet att svara på ett antal frågor om tiggande EU–migranter mellan 3 till 30 maj. 251 av 290 kommuner svarade, alltså 86 procent. Det är viktigt att komma ihåg att detta är en grov uppskattning från varje kommun, då det råder osäkerhet kring hur exakt hur många EU–medborgare som finns.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggande EU-migranter i Norrbotten

Mer i ämnet