Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Luleå Prides arbete har betytt för Joakim Isaksson Markström, RFSL:s ordförande i norra Norrbotten. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Tio år med Luleå Pride – festivalen tillbaka i fullstor skala

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår Luleå Pride i fullfjädrad skrud efter det långa pandemiuppehållet. Under de många år som festivalen arrangerats har nya hbtqi+-frågor lyfts.

– Det finns många skäl till att pride fortfarande behövs, säger Joakim Isaksson Markström, RFSL:s ordförande i norra Norrbotten.

Luleå Pride har anordnats sedan 2012, men trots tioårsjubileum blir det inget utstickande firande under veckan. 

– Vi har valt att fokusera på en pride som alla känner igen, det ska inte vara några stora förändringar. Men vi har jobbat mycket med att det ska finnas akter från öppning till stängning och tillgång till mat och dryck så att besökare inte ska behöva lämna området, säger Joakim Isaksson Markström. 

Förutom den traditionsenliga prideparaden kommer deltagare kunna ta del av musik, föreläsningar och politikerutfrågningar med fokus på hbtqi+-frågor. 

”Det finns mycket kvar att arbeta med”

Syftet med festivalen är bland annat att förändra synen på hbtqi+-personer och skapa ett jämställt och mångfacetterat län. Isaksson Markström tittar tillbaka på händelsen som fick föräldrar i Pajala att hålla barnen hemma från skolan på grund av en teaterföreställning med hbtqi+-tema.  

– Vi har kommit långt, men det finns mycket kvar att arbeta med. Vi ser att det blossar upp debatter kring om man ska skicka iväg sina barn till skolan eller inte, säger prideprofilen. 

Elever hölls hemma från hbtqi-teater i Pajala.

I klippet berättar Joakim Isaksson Markström om hur han ser på hbtqi+-klimatets utveckling i Norrbotten.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.