En man i 20-årsåldern döms till två års fängelse efter att ha våldtagit en kvinna på en offentlig toalett i Södra hamn i Luleå. Foto: Micke Nyberg/SVT

Toalettvåldtäkten i Luleå: 20-åring döms till fängelse och sexsiffrigt skadestånd

Publicerad

Den man som suttit häktad misstänkt för våldtäkt på en offentlig toalett i Luleå döms till två års fängelse. Han ska även betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Det var under natten mot den 28 augusti som våldtäkten begicks på en offentlig toalett i Södra hamn i Luleå.

Mannen häktades några dagar senare, på sannolika skäl och med restriktioner, och SVT pratade med kammaråklagare Åsa Valter innan rättegången.

– Han medger att det har skett någon typ av sexuell handling på toaletten, men han förnekar brott, sa hon till SVT då och bedömde bevisläget som gott.

Under torsdagen meddelades dom vid Luleå tingsrätt och mannen döms till två års fängelse. Han ska även betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.