”Tore Tornfalk” är på vift i villakvarter i centrala Luleå

Uppdaterad
Publicerad

En liten tornfalksunge har kommit vilse och hamnat på en villaadress i bostadsområdet Mjölkudden i Luleå där SVT:s reporter Erica Larsson råkar bo.

– Det är en liten skärrad falkunge som vi nu har döpt till ”Tore Tornfalk”, berättar Erica Larsson.

Tornfalksungen hittades på familjens garageuppfart under fredagseftermiddagen och de kontaktade genast polisen som bekräftat att det är en tornfalk.

– Man ska visst ringa polisen om man misstänker att den är skadad så det har vi gjort. Men eftersom polisen inte skickar ut någon att hämta den, annat än för att låta avliva den, så ska vi försöka få tag i någon fågelexpert som kan hjälpa oss, säger Erica Larsson.

Äter rått älgkött

Hur mår fågeln?

– Den verkar skärrad och lite paralyserad men inga synliga skador. Den har endast rört sig några meter från garageuppfart till gräsmatta på några timmar. Den darrar. Det allra bästa skulle vara om den hittar hem, säger Erica Larsson.

Hon försöker nu hålla ”Tore Tornfalk” mätt och belåten.

– Den fick lite rått älgkött för någon timme sedan samt vatten. Köttet åt den glupskt upp. Fort som attan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.