Torne älv: Fler översvämningar och extrema flöden

Publicerad

Klimatförändringarna slår hårt mot Torne älvs vattendistrikt och extrema vattenflöden och översvämningar kommer att bli mer vanliga på fler platser och under fler årstider. – Vi måste höja våra skyddsvallar, säger kommunalrådet Peter Waara (S).

Det är den finsk-svenska gränsälvskommissionen som efter dagens möte skickar ut ett larm till myndigheten för samhällsberedskap och beredskap (MSB).

”Extrema flöden”

Så här skriver myndigheten i sitt remissvar:

”Klimatförändringen i norr och inom Arktis, där den största delen av Torne-och Muonios älvars vattendistrikt befinner sig, blir mer förstärkt än i södra latituder.”

”På grund av detta kommer extrema flödesförhållanden bli mer frekventa. Därför kommer beredskapen för ovanliga översvämningsförhållanden under ovanliga årstider att vara särskilt viktiga.”

– Det är inte bara så som det varit, utan klimatförändringarna riskerar att förändra det. Det kommer att vara mer vatten som kommer, högre nederbörd och extremt mycket nederbörd på kort tid, alltså skyfall. Då gäller det att ha en stadsplanering eftersom det ofta handlar om tättbebyggda områden, säger Lisa Lundstedt, vattenvårdsdirektör i Bottenviken.

Höjer skyddsvallar

Haparandas kommunalråd Peter Waara (S) ser det hela som en viktig framtidsfråga.

– Här handlar det om hur extrema vattenflöden kan påverka den låglänta bebyggelsen och infrastrukturen som främst finns i södra Tornedalen. Nu pratar vi klimatförändringar och om deras effekt blir så stor som det befaras så måste samhället vidta åtgärder för att hantera detta.

Haparanda kommun planerar att höja de skyddsvallar mot översvämningar som redan finns med upp till en halv meter.

– Det hänger samman med att vi vill säkra skyddsvallen mot extrema vattenflöden så att vår infrastruktur i Haparanda och Torneå inte ska drabbas. Vi måste ta ett gemensamt grepp om det här så att inte flödena skickas över till Finland eller tvärtom, säger Peter Waara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.