• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Bild nedanför vandrarhemmet i Haparanda i riktning mot järnvägsbron. Där har vattnet stigit upp på gångvägen nedanför Tingshuset. I förgrunden syns en del av den skyddsbarriär som byggdes upp under tisdagen. Foto: Haparanda kommunVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ny rapport kring vattenflödet i Torneälven

Publicerad

Vattenflödet i Torneälven ska enligt rapporter från SMHI ha lugnat ner sig och ska nu sakta men säkert vara på väg ner.

Efter att Torne älv stigit med 20 centimeter per dygn är vattenflödet nu på väg ner igen. Räddningstjänsten i Haparanda har fått in rapporter som visar att det värsta ska vara över.

– De senaste rapporterna jag fått från SMHI visar att Torneälven är på väg att kulminer. Rapporten sträcker sig fem dagar framåt och det är fortfarande höga värden. Den har sjunkit med två centimeter de senaste 24 timmarna enligt våra egna mätningar så den har lugnat ner sig och är sakta på väg tillbaka, säger räddningsledaren Fredrik Wuopio.

Barriärerna får ligga kvar

Räddningstjänsten i Haparanda räknar med att de skyddsvallar och barriärer som byggdes upp under tisdagen ska hålla undan flödet. De kommer att ligga kvar till början av nästa vecka till att börja med.

– Vi trappar av med våra förberedelser för att den skulle öka ännu mer. Det som har gjorts nu får ligga kvar minst över helgen och sen får vi ta ett beslut hur vi gör sen.

Håller koll

Räddningsledaren meddelar att de fortsatt kommer att hålla noggrann koll på flödet, oavsett vad som händer resten av denna vecka.

– Om vi säger att trenden skulle vända så har jag folk hela tiden i beredskap och sen har jag har en grupp som åker och kollar på det här hela tiden. Det kommer vi att göra över hela helgen och sen får vi se hur läget är efter det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer