Både Övertorneå och Haparanda får ta del av regeringens satsning. Foto: SVT Grafik

Två tornedalskommuner tar del av miljardsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill satsa mångmiljardbelopp på utvalda landsbygdskommuner. I Norrbotten är det Övertorneå och Haparanda som får mest stöd.

I dag presenterade regeringen en storsatsning på landsbygdskommunerna. Mellan 2019-2020 vill man lägga 1,5 miljarder kronor på utvalda landsbygdskommuner. Pengarna ska fördelas på olika områden som näringsliv, transporter och boende. Dessutom vill man satsa 2,6 miljarder, under perioden 2018-2027, till 30 utvalda kommuner som har hög långtidsarbetslöshet.

Fem kommuner i landet får ta del av båda mångmiljardsatsningarna. Av dessa fem kommuner står både Övertorneå och Haparanda med på listan. Det är oklart hur mycket pengar som kommer att delas ut till Övertorneå och Haparanda.

– Övertorneå kommun är en av de kommuner som drabbats mest när det kommer till  tapp av statliga jobb bland annat. Vi har ju tappat otroligt mycket där och på något sätt är det ”payback time” nu, så det känns positivt, säger Tomas Mörtberg (C), kommunalråd Övertorneå. 

Två tredjedelar av länets kommuner får även ta del av satsningen på förbättrat företagsklimat. Dessa kommuner är Kiruna, Pajala, Gällivare, Jokkmokk, Överkalix, Arjeplog, Boden, Övertorneå, Kalix, Älvsbyn.

– Man ska kunna bo, arbeta, driva företag och leva i hela landet, säger statsministern Stefan Löfven (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.