Helena Byström. Foto: SVT

Tornedalskvinnan hyllas och blir staty

Uppdaterad
Publicerad

Ett monument över Tornedalskvinnan kommer att sättas upp i centrala Övertorneå i augusti i år.

Det är konstnären Helena Byström, bosatt i Stockholm, som har fått uppdraget och hon säger så här om monumentet:

– Jag har valt att gestalta Tornedalskvinnan med en kjol som var vanlig i Tornedalen i början av 1900-talet. Den kommer att gjutas i grönpatinerad brons och svävar över en yta beströdd med finnmyrten, även kallad Tornedalens blomma, som gestaltas med små vita markbelysningar under och runt kjolen, säger Helena Byström.

Tornedalskvinnans famn

Gestaltningen kommer att placeras mitt i Övertorneå centralort. Både kjolen och den omgivande ytan av marksten på cirka 90 kvadratmeter  kommer att hållas uppvärmda till 37 grader året om.

– Tanken är att det ska gå att sätta sig en stund i Tornedalskvinnans famn oavsett årstid, samtidigt som hennes värme och gästfrihet strålar ut till omgivningen, berättar Helena Byström.

Samlat in berättelser

Övertorneå kommun vill uppmärksamma kvinnorna i Tornedalen. Under vintern har en rad olika möten hållits i kommunen med Helena Byström och den lokala skribenten Marita Mattsson Barsk med syftet att samla in berättelser från dagens Tornedalskvinnor.

Det är utifrån dessa diskussioner och från arkivmaterial som Helena Byström skapar monumentet och Marita Mattson Barsk har tagit fram nyskrivna texter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.